طرز تهیه آش جو سنتی و مجلسی + نکات مهم دستور پخت

آش جو یکی از قدیمی‌ترین نوع آش است که در ایران وجود داشته و همیشه در سر سفره خانواده‌های سنتی ایرانی وجود داشت. اما امروزه استفاده از آش جو سنتی، خیلی کم شده و متأسفانه خیلی از بانوان جوان‌تر طرز تهیه این آش جو سنتی را نمی‌دانند. امروز قصد داریم به گذشته و سنت قدیمی ایرانیان برویم و با آموزش آشپزی آش جو در خدمت شما باشیم. همین‌طور نکات مهم برای بهتر شده دستور پخت این آش سنتی خوشمزه که با جو درست می‌شود را به شما بگوییم.

مهم‌ترین موادی که در آش چو وجود دارد، گوشت قرمز – جو – گندم – عدس و لوبیا قرمز است. این مواد در آش جو باعث شده تا این آش به یکی از مقوی ترنی آش‌ها که دارای کربوهیدرات فراوانی هست، تبدیل شود. اگر شما اهل ورزش و تناسب‌اندام هستید و قصد دارید تا کمی وزن خودتان را افزایش دهید، میل کردن آش جو سنتی بسیار مؤثر است. زیرا کربوهیدرات و چربی مفید به همراه پروتئین مناسبی را به شما خواهد داد. اما اگر قصد دارید تا وزن خودتان را ثابت و یا لاغر کنید، بهتر است مقدار کمی از این آش جو که به روش مجلسی آماده می‌شود را میل کنید.

طرز تهیه آش جو سنتی بسیار مقوی برای نهار و شام

در بخش زیر مرحله‌به‌مرحله به شما آموزش خواهیم داد که چگونه آش جو را آماده کنید.

مواد لازم برای این آش سنتی

مواد لازم برای تهیه این غذا برای 6 نفر در نظر گرفته شده است. شما می‌توانید این آش جو مجلسی را برای وعده‌های شام و نهار میل کنید. همچنین زمان پخت کامل این غذا در حدود 5 ساعت است. بله زمان پخت آن با توجه به مواد مختلفی که دارد کمی زیاد است، اما واقعاً ارزش آن را دارد.

  • گوشت قرمز 200 گرم
  • جو 1 پیمانه
  • گندم 1/4 پیمانه
  • عدس 1/2 پیمانه
  • نخود 1/4 پیمانه
  • لوبیا قرمز 1/4 پیمانه
  • لوبیاچیتی 1/2 پیمانه
  • ماش 1/4 پیمانه
  • سبزی آش خرد شده ( تره و اسفناج و جعفري و گشنيز ) 500 گرم
  • پیاز بزرگ 5 عدد
  • سیر سرخ شده 2 قاشق غذاخوری
  • ادویه(آویشن، زردچوبه، نمک، فلفل، زیره) به مقدار لازم
  • نمک به مقدار لازم
  • نعناع داغ و کشک به مقدار لازم

دستور پخت و آموزش آشپزی آش جو سنتی به روش مجلسی

1- در شب قبل باید حبوبات رو شسته و خیس دهید تا به خوبی نفخان گرفته شود. بهتر است یک‌بار آب آن را جدا کنید و دوباره در آب ولرم قرار دهید. همچنین یادتان باشد که حتماً عدس و ماش را جدا خیس دهید.

2- حبوباتی که شب قبل در یک قابلمه جدا از عدس و ماش خیس داده‌اید را در یک قابلمه بریزید و تا یک سوم قابلمه را از آب پر کرده و روی حرارت ملایم قرار دهید تا به آرامی جوش بخورد. هر زمان که آب جوش آمد، بهتر است در قابلمه را بگذارید تا مواد داخل آ به خوبی پخته شود.

3- همزمان پیاز را خرد کنید (3 عدد) و باقی ادویه را به آن اضافه کنید و سپس اجازه دهید تا تفت کند. در این مرحله باید همزمان گوشت را به پیاز اضافه کرده و مقداری آب جوش به این ترکیب اضافه کنید. صبر کنید تا گوشت نیم پز شود. حواستان به قابلمه حبوبات باشد. عدس و ماش را که نریختید داخل آن قابلمه حبوبات؟! آفرین. پس حالا ادامه آموزش آشپزی آش جو سنتی را ببینید.

نکته: ماش و عدس را باید زمانی که حبوبات قبلی پخته شدند در قابلمه بریزید. به این دلیل که ماش و عدس زودتر پخت می‌شوند. ما نمی‌خواهیم که عدس و ماش با عجله کردن ما زودتر پخته‌شده و آشپزی ما را خراب کنند.

4- حالا که متوجه شدید گوشت نیم پز شده است، بهتر است آن را ریش‌ریش کرده و یا اینکه داخل میکسر بریزید. من خودم میکسر را پیشنهاد می‌کنم.

5- حالا باید سر قابلمه حبوبات را بردارید و گوشتی که میکسر شده را با حبوبات ترکیب کنید. یعنی گوشت و پیاز میکس شده را به قابلمه حبوبات اضافه کنید. حواستان باشد که حرارت و شعله گاز زیاد نباشد.

6- حالا باید سبزی‌های خرد شده را به مواد آش جو اضافه کنید. اجازه دهید تا مواد آش به خوبی با هم ترکیب بشوند و به قول آشپزهای حرفه‌ای، جا بیفتد.

7- زمانی که متوجه شدید آش جو به غلیظی کامل رسیده است، نعناع را به آن اضافه کنید تا طعم و بوی آش جو سنتی بیشتر شود و اشتهای شما باز شود.

پیشنهاد می‌کنیم که در آخر مقداری کشک هم به آن اضافه کنید تا یک طعم بی‌نظیری را داشته باشد. گرچه اگر شما قصد دارید تا یک افزایش وزن بدون چربی اضافی داشته باشید، کشک را اضافه نکنید. یا اینکه قبل از ترکیب کردن کشک، خودتان مقداری از آش جو سنتی را جدا کنید.

اما چگونه نعناع داغ را بپزیم؟

برای اینکه نعناع داف را برای آش جو استفاده کنید، ابتدا باید 1/2 پیمانه روغن مایع را داغ کرده و زردچوبه و فلفل به مقدار لازم را در آن ریخته و 6 قاشق غذاخوری نعناع خشک را به آن اضافه کنید تا عطر آن بلند شود.

حتماً مراقب باشید که نعناع بیش‌ازحد تفت ندهید. نعناعی که زیاد تفت داده شود بوی تندی پیدا می‌کند.

چطوری چیپس داغ را درست کنم؟

اگر یادتان باشد 2 پیاز هنوز باقی مانده است. آنها را به صورت خلالی خرد کرده و به همراه روغن در قابلمه بر روی حرارت ملایم قرار دهید.

به اندازه 1/4 پیمانه آب بر روی پیاز ریخته و صبر کنید تا پیاز به صورت کامل ترد شود. البته من پیشنهاد می‌کنم که مقداری زردچوبه و نمک هم به آن اضافه کنید.

نکات مهم برای غذا:

زمان آماده‌سازی این غذا، در حدود 45 دقیقه است.
همچنین، زمان پخت آن در حدود 45 دقیقه است.
مواد لازم در این آموزش آشپزی برای 4 نفر، آماده شده است.
می‌توانید این غذا را برای وعده‌های نهار و شام سرو کنید.
می‌توانید بجای اینکه از گندم استفاده کنید، گزینه‌های دیگری مانند بلغور و یا برنج را هم اضافه کنید.
اگر وقت ندارید جو را خیس کنید ف می‌توانید از جو پرک کمک بگیرید که دیگر نیازی به خیس کردن ندارید.

حتماً نظر خودتان را در مورد این آموزش آشپزی آش جو سنتی که به‌صورت مجلسی به شما آموزش داده‌ایم را برای ما ارسال کنید. اگر شما هم پیشنهاد بهتر کردن این دستور پخت غذا را دارید، در بخش دیدگاه برای ما و دیگر دوستان ارسال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا