آموزش آشپزی و طرز تهیه آش شله قلمکار مجلسی با بلغور گندم + مواد اصلی
چگونه آش شله قلمکار را در خانه درست کنیم؟

یکی از معروفترین و بهترین آشهایی که در ایران در اکثر سفرههای خانوادهها میبینیم آش شله قلمکار است. دلیل اصلی اسمی که بر روی آن گذاشته شده، به خاطر وجود گوشت و قلم در آن است. معروفترین آش شله قلمکار برای اصفهان است.
اگر شما نذری دارید و یا قصد دارید تا برای یک همسایگان خودتان یک آش خوشمزه درست کنید و یا در جمع خانوادگی و آشنایان خودتان یک آش درست کنید، یکی از بهترین آنها آش شله قلمکار است.
با توجه به اینکه این یک آش سنتی ایرانی است، اما خیلی از بانوان ما روش تهیه این آش را نمیدانند.. امروز قصد داریم برای شما طرز تهیه آش شله قلمکار مجلسی را آموزش دهیم تا بتوانید برای همیشه و هر زمانی که خواستید بدون استرس و با آشنایی کامل از طرز پخت آن، این آش را آماده و سرو کنید.
روغن حیوانی در کنار قلم گوسفند و همچنین برنج و گندم باعث شده که شما یک آش بسیار مقوی را داشته باشید. یکی از غذاهای بسیار خوب برای کسانی هست که قصد دارند وزن خودشان را کمی بالا ببرند.
وجود انواع لوبیا در این غذا با داشتن کربوهیدرات بسیار زیاد میتواند برای ورزشکارانی که دارای رژیم ورزشی و افزایش حجم هستند، بسیار مناسب است. البته برای این ورزشکاران، بهتر است تا میزان مصرف آن را کمتر کنند و نهایتاً 2 بار در ماه میل کنند.
مقدار موادی که در این آموزش آماده شده است برای 8 نفر کافی است و اگر قصد دارید تا برای افراد بیشتری پخت کنید بهتر است تا میران مواد لازم آن را بیشتر کنید.
اما اگر نمیدانید که این غذا برای چه وعدههای غذایی مناسب است، باید بگوییم که شما میتوانید از این غذا برای وعدههای نهار، عصرانه و شام میل کنید.
طرز تهیه آش شله قلمکار مجلسی در خانه
مواد لازم برای آش
- عدس 100 گرم (1/2 پیمانه)
- لوبیا قرمز، لوبیا سفید، لوبیا چیتی، لوبیا چشمبلبلی، ماش 250 گرم (هر کدام 50 گرم یا ¼ پیمانه)
- نخود 100 گرم (1/2 پیمانه)
- سبزی (جعفری، تره، گشنیز، اسفناج) 750 گرم
- زردچوبه مقدار لازم
- گوشت (مخلوط گوساله و گوسفند) 500 گرم
- روغن (حیوانی یا مایع) به مقدار لازم
- نمک و فلفل به مقدار لازم
- پیاز 1 عدد
- قلم گوسفند 1-2 عدد
- برنج 100 گرم (1/2 پیمانه)
- ترخون و مرزه 100 گرم
- گندم 500 گرم (2 و ½ پیمانه)
دستور پخت آش شله قلمکار
1- در ابتدا همانند دیگر آشهایی که حبوبات آن را حدود 24 ساعت قبل خیس میکنید، همین کار را برای حبوبات این آش هم انجام دهید، البته بهجز عدس. آب آنها را در هر 8 ساعت عوض کنید. سپس آنها در آبکش قرار دهید تا آب آن ریخته شود و سپس با آب جدید برای پخت آن را آماده کنید.
2- در مرحله بعد باید برنج را از 3 ساعت قبل خیس کنید و در زمانی که قصد دارید آن را پخت کنید، سعی کنید تا آب آن را عوض کنید و با آب جدید برای پخت آن را آماده نگه دارید تا در مراحل بعد به شما بگوییم که چه کاری انجام دهید.
3- اولین تفت دادن میرسد به قلم گوسفند و پیاز و زردچوبه و البته با مقداری آب برای پختن آنها. بعد از این که پخته شدند، باید آب آن را با کمک آبکش جدا کنید، تا در مراحل بعدی بتوانید از آنها استفاده کنید.
4- در مرحله چهارم باید روغن را در قابلمه قرار دهید و روی حرارت ملایم بگذارید. البته قبل از آن باید پیاز را به صورت نگینی خرد کنید و بعد از ریختن روغن در قابلمه، پیاز را در آن قرار دهید و تفت دهید تا سبک شوید. در این مرحله همچنین باید آب قلم را به بقیه مواد اضافه کنید (طعم غذا تازه شروع میشود). در ادامه این مراحل باید نخود و گوشت که تنها ماندهاند را در قابلمه قرار دهید و تا 4 ساعت اجاره دهید تا بپزند.
5- بعد از مدت حدودی بین 40 تا 1 ساعت پس از پخت آنها باید انواع لوبیا که در بخش بالا اشاره کردهایم را در قابلمه بریزید و باز هم به مدت 3 ساعت صبر کنید. کمی صبر کنید تا یک ساعت بشود و در این زمان حالا باید عدس و ماش و برنج را به آنها اضافه کنید و اجازه دهید تا این مواد به خوبی پخته و کاملاً له شوند.
6- حالا در این مرحله باید دقت کنید که در 30 دقیقه آخر این آموزش آشپزی، سبزی آش در کنار نمک، فلفل و زردچوبه را به مواد دیگر اضافه کنید تا با آنها به خوبی مخلوط شوند.
7- بعد از 6 مرحله قبلی و صبری در حدود 4 ساعت و پخت کامل مواد، باید آش را در آبکش ریخته و آب را در ظرف جداگانهای بریزید. در زمانی که گوشت گرم است باید استخوان آن را جدا کنید و خود گوشت را در گوشتکوب له کرده و بکوبید.
8- حالا که گوشت را به خوبی کوبیدهاید میتوانید آب آش که قبلاً جدا کردهاید را به آن اضافه کنید. این دو را به مواد دیگر در قابلمه اضافه کنید و صبر کنید تا 30 دقیقه دیگر پخت شود. نکته مهم در مراحل قبلی و مخصوصاً این مرحله، هم زدن آش هست. اگر آش را هم نزنید به احتمال بسیار زیاد ته میگیرد. مزیت دیگر هم زدن آش در مرحله آخر این است که آش شله قلمکار به خوبی کش پیدا میکند و مواد آن به خوب یدر هم دیگر ترکیب میشوند.
در این قسمت شما یک آش خوشمزه را بعد از چندین ساعت آماده کردهاید. با تمام موادی که به این غذا اضافه کردهاید، طعم بسیار خوب و بوی بسیار دلپذیری را خواهید چشید. اما برای خوش لعاب کردن این غذا پیشنهاد میکنم که روش آش شله قلمکار، نعناع و پیازداغ اضافه کنید و در کنار خانواده خودتان آن را میل کنید.
آموزش آشپزی بیشتر:
طرز تهیه نرگسی اسفناج خوشمزه به روش شمالی
طرز تهیه آش سبزی شیرازی با گوشت مرغ خوشمزه و مقوی
طرز تهیه حلیم گندم سنتی برای نذری و کاملا مقوی
نکات مهم برای غذا:
زمان آمادهسازی این غذا، در حدود 30 دقیقه است. |
همچنین، زمان پخت آن در حدود 240 دقیقه است. |
مواد لازم در این آموزش آشپزی برای 8 نفر، آماده شده است. |
میتوانید این غذا را برای وعدههای نهار، عصرانه و شام سرو کنید. |
میتوانید به جای آب قلم گوسفند، از قرص عصاره گوشت یا استاک گوشت استفاده کنید. در این صورت باید 2 عدد قرص عصاره گوشت و حتی در صورت نیاز جایگزین بعدی آن، 2 لیتر استاک گوشت کافی است. |
میتوانید بجای سبزی اسفناج از برگ چغندر کمک بگیرید. |
میتوانید بجای استفاده از ترخون و مرزه تازه میتوانید از سبزی خشک کمک بگیرید. |
میتوانید در آخر پخت آش شله قلمکار، مقدار کمی ماست اضافه کنید و صبر کنید تا با مواد بجوشد و مقدار کمی قل بخورد. |