2 روش طرز تهیه آش دندونی کودک با گوشت (ساده و خوشمزه)

آش دندونی آش مخصوص ایرانی است که برای جشن دندان درآوردن کودکان طبخ می شود. این سوپ خوشمزه یکی از سوپ های پرطرفدار در استان های شرقی و غربی آذربایجان است و در زبان آذربایجانی به داشلیک معروف است.

آش دنی یا دندک به مناسبت رویش اولین دندان کودک پخته می شود. اعتقاد بر این است که این سوپ در رشد دندان های شیری کودک موثر است.

با سیرابی می توانید آش دندونی را درست کنید. برای این کار باید گوشت را از مواد لازم جدا کرده و به مقدار دلخواه آب و شیر را کاملا تمیز کرده و به مربع های 2-3 سانتی متری برش داده و جداگانه بپزید سپس مانند گوشت به قابلمه اضافه کنید.

نکته مهم: استفاده از عصاره قلم گوساله این سوپ را خوشمزه تر می کند.

روس اول طرز تهیه آش دندونی با گوشت

مواد لازم برای آش دندونی

  • گوشت گوسفند 500 گرم
  • نخود 1 لیوان
  • لوبیا چیتی 1 لیوان
  • لوبیا قرمز 1 لیوان
  • جو 1 لیوان
  • لوبیا سفید 1 لیوان
  • عدس 1 لیوان
  • برنج 1 لیوان
  • گندم 2 لیوان
  • پیاز داغ و کشک و نعنا مقدار لازم

1- اولین کاری که باید انجام دهید این است که همیشه حبوبات را از روز قبل خیس کنید و تا روز بعد چندین بار آب آن را عوض کنید.

2- سپس نخود و لوبیاها را در قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا نرم شوند. گوشت، پیاز و کمی پودر دارچین را در قابلمه دیگری بریزید و تفت دهید تا پخته شود. عدس، جو، گندم و برنج را در قابلمه دیگری بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا نرم شوند.

3- عدس پخته شده را با برنج و گندم و جو با حبوبات پخته مخلوط کنید و بگذارید سوپ جا بیفتد. سپس آب گوشت، گوشت پخته شده، پیاز داغ، نعناع داغ (استفاده از نعناع سلیقه ای است) و مقداری کشک را اضافه کنید و مخلوط کنید. پس از چند دقیقه جوشیدن، سوپ را در ظرفی ریخته و سرو کنید.

روش دوم دستور پخت آش دندونی به روش تبریزی

مواد لازم برای ۴ نفر

  • گوشت گوسفندی ۲۵۰ گرم
  • لوبیا چیتی نصف لیوان
  • لوبیا قرمز نصف لیوان
  • نخود نصف لیوان
  • گندم نصف لیوان
  • عدس نصف لیوان
  • برنج نصف لیوان
  • جو نصف لیوان
  • پیاز ۱ عدد بزرگ
  • پیاز داغ ۶ قاشق غذاخوری
  • نعناع داغ ۴ قاشق غذاخوری
  • کشک و دارچین به مقدار کافی
  • نمک و فلفل سیاه به مقدار کافی

1- ابتدا باید لوبیا و جو و گندم را جداگانه در کاسه ها بریزیم و روی آن آب بریزیم و بگذاریم 6 تا 7 ساعت خیس بخورند. می توانید از شب تا صبح صبر کنید تا خوب خیس شوند. در این مدت چندین بار آب آنها را هم عوض می کنیم.

2- در مرحله بعد باید نخودها را در آبکش بریزیم، شسته و در قابلمه بریزیم، روی آتش بگذاریم، آب را تا دو انگشت روی سطح نخودها بریزیم، درب قابلمه را بگذاریم.

3- سپس حرارت را زیاد کنید تا آب به جوش آید و سپس روی حرارت ملایم قرار دهید تا کم کم غلیظ شود. بعد لوبیا و لوبیا قرمز را در آبکش ریخته و آبکش می کنیم و در قابلمه می گذاریم و روی شعله می گذاریم.

4- در مرحله بعد با فاصله 2 تا 3 مفصل از سطح حبوبات روی آن ها آب می ریزیم و حرارت را زیاد می کنیم تا آب بجوشد سپس حرارت را کم می کنیم تا پخته شود. سپس پیاز را پوست بگیرید و بشویید و از وسط نصف کنید.

5- سپس در قابلمه می گذاریم، گوشت را اضافه می کنیم، روی آتش می گذاریم، کمی دارچین و 6 پیمانه آب معمولی روی آن می ریزیم و درب قابلمه را می بندیم. ابتدا حرارت را زیاد می کنیم تا آب بجوشد.

6- سپس حرارت را خیلی ملایم کم کنید تا به مرور زمان گوشت کاملاً بپزد. پس از پخته شدن گوشت، جو و گندم را در آبکش ریخته و از وسط نصف کرده و در نهایت در قابلمه ای که برای سوپ نگه داشتیم می گذاریم. حالا حدود یک سوم کاسه را با آب می ریزیم.

7- سپس درب قابلمه را نیمه باز می گذاریم و شعله را زیاد می کنیم تا آب بجوشد سپس حرارت را کم می کنیم تا گندم و جو بپزند. در زمان های خاصی هم بزنید تا نچسبد. حدود 1 تا 1:30 دقیقه بعد از پختن گندم و جو، عدس را تمیز بشویید.

8- در این مرحله باید آن را به قابلمه اضافه کرده و بعد از 15 دقیقه چند بار برنج را تمیز کرده و به مواد اضافه می کنیم. گوشت را چک کنید، اگر کاملا پخته شد، آن را از روی حرارت بردارید
صبر کنید تا خنک شود و سپس آن را بتراشید.

9- سپس گوشت را با آب به آبگوشت اضافه کنید. بعد نخود و لوبیا رو تست میکنیم که در صورت پخته شدن میتونیم به مواد اضافه کنیم. می توانید از عصاره قارچ نیز استفاده کرده و به سوپ اضافه کنید.

10- در این مرحله نیمی از پیاز داغ را به آش با کشک اضافه می کنیم و مواد را خوب هم می زنیم تا کاملا طعم کشک را بگیرد. سپس کمی نمک، فلفل سیاه و چاشنی مورد علاقه خود را روی سوپ بپاشید.

11- حالا دوباره سوپ را خوب هم بزنید تا ادویه ها با هم ترکیب شوند سپس درب قابلمه را بگذارید و بگذارید سوپ جا بیفتد. سوپ پخته شده را در ظرفی ریخته و با نعنا داغ، پیاز داغ و کمی کشک تزیین کنید.

نکات مهم برای غذا:

زمان آماده‌سازی این غذا، در حدود 20 دقیقه است.
همچنین، زمان پخت آن در حدود 200 دقیقه است.
مواد لازم در این آموزش آشپزی برای 8 نفر، آماده شده است.
می‌توانید این غذا را برای صبحانه – میان وعده – شام سرو کنید.
برای تهیه آش دندونی بهتر است از نصف دانه برنج استفاده کنید.
می توانید روی سوپ را با گردوی خرد شده و کشمش تفت داده شده تزئین کنید.
برای تهیه این سوپ خوشمزه می توانید از ماش هم استفاده کنید، بسیار خوشمزه است.
می توانید به جای نمک از عصاره گوشت استفاده کنید و اگر گوشت یا آب گوشت در آن وجود ندارد.
سبزیجات این سوپ فقط نعناع برشته شده برای تزئین است.
پیازها را در کره سرخ کنید و قسمتی از آن را داخل سوپ بریزید تا طعم لذیذتری به آن بدهد.
از گندم پوست کنده برای زمان پخت کوتاه تری استفاده کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا